top of page
EmaljeringMoonRing.jpg

Emaljering

 

Hva er emalje?

​Emalje er knust glass tilsatt ulike metalloksider, som igjen gir farge. Jernoksider lager gult, rødt eller brunt, koboltoksid lager blått,

og kromoksid lager gult, blågrønt eller grønt. Metalloksidene har ulik hardhet.

Det betyr at en type metalloksid bruker lenger til på å smelte enn et annet. Noen farger må av den grunn brennes lenger enn andre.

 

Hos våre medlemmer jobbes det hovedsakelig med transparent emalje på smykkene, mens på "merker" bruker det også opak emalje.

Hovedforskjellen på disse er at opak er ugjennomskinnelig, mens transparent (av ordet) lar sølvet under synes igjennom.

Bunnbehandling (mønster, overflatebehandling) brukes ofte og skaper mer liv i emaljen, pluss den sitter bedre på smykket enn når bunnbehandlingen er slett.

Den vanligste formen for emaljering kalles gruve-emaljering.

​Emaljen legges da innenfor et avgrenset område med kant rundt.

 

Emaljering er et gammelt håndverk som er kjent i gullsmedkunsten siden antikken. Mens emalje lenge bare ble brukt til dekor av smykker og kunstgjenstander, ble teknisk emaljering på 1800-tallet tatt i bruk for å beskytte kjøkken- og sanitærutstyr laget av stål og støpejern. Smykkeemalje skiller seg fra slik industriell emalje da den senere ofte påføres ved dypping eller airbrush og til forskjell fra smykkeemalje danner et homogent sikt først ved brenning. Emaljerte flater ruster ikke, er slitesterke og lette å holde rene.

 

bottom of page